Valtapeli – Vaikuttamisen jalo taito

Kirja: Valtapeli – Vaikuttamisen jalo taito

Kirjoituspäivämäärä: 1.7.2019

Esseen kirjoittaja: Tomi Varis

Kirjapistemäärä: 2

Kirjoittajat: Henrik Fexeus

Opintojakso: Tiimiyrittäjyys

 

Kirja kertoo käytännön esimerkein vinkkejä siihen, kuinka voi vaikuttaa muiden ihmisen tekemisisiin. Vaikka valta rinnastetaan helposti negatiiviseen asiaan, se on parhaimmassa tapauksessa saumatonta yhteistyötä. Onko valtapeli likaista? Ei aina, se voi olla parhaimmillaan loistavaa yhteistyötä. Jokainen ihminen pelaa valtapeliä jollain tasolla. On olemassa paljon huonoa valtaa, kuten pakottamista ja uhkailua eli niin sanottua negatiivista valtaa. Vallalla huono maine ja suurin osa ihmisistä käyttää valtaa valitettavasti väärin. Valtapelin idea on vaikuttaa muiden käytökseen. Tavoite on päästä omiin tavoiteisiin muiden avulla, kuulostaa hieman kyseenalaiselta mutta se voi olla tiimipeliä ja tähän kirjan avulla pyritään. Hyvä valta on sitä, että kumpikin osapuoli saa jotain palkkioksi. Ihminen tarvitsee valtaa ja vallan pitäminen omissa käsissä on tärkeä. Jokainen meistä haluaa valtaa jollain tavalla. Ihminen väsyy, jos ei saa päättää omista tekemistään. Kirja antaa vinkkejä ihan kaikille elämäntilanteesta riippuen. Vinkeillä parhaaseen lopputulokseen pienellä vaivalla. Valta saadaan muilta ja ihmiset antavat valtaa heille, johon he luottavat. Luottamus on kaiken perusta. Kirjan käytännölliset ja lyhyet ohjeet toimivat alitajunnan tasolla: miten sanamme, eleemme ja ajatuksemme vaikuttavat toisiin.

 

Lyhyesti kirja on jaettu neljään osaan:

 

Psyykeen mekanismeja

Kerrotaan erilaisia kikkoja, jolla saat muut uskomaan sinua

Kerto rohkeasti heikkoutesi, jolloin ihminen alkaa luottamaan sinuun. Muista myös kertoa, että negatiiviset asiat pitää tukea positiivisia. Esim. olen harvoin tyytyväinen itseeni, juuri siksi erotat mahdollisuudet mitä muilta jää huomaamatta.

 

Kielipelejä

Jolla saat muut kuuntelemaan sinua.

Kuuntelun jalotaito: kuuntele oikeasti. Näytä että kuuntelet, käytä sanoja, joihin voi samaistua esitä järkeviä vastakysymyksiä, voit myös toistaa hänen sanomansa, jolloin luodaan ymmärrystä ja antaa mahdollisuuden vaihtaa sanomisiaan.

 

Suhdekikkailuja

Valta peli on sosiaalista peliä, buustamalla muiden egoja, saat arvostusta ja he auttavat sinua jälkeenpäin.

Esimerkkinä kehuminen: Yleinen virhe on antaa kritiikki kehun perään. Silloin kehusta katoaa ajatus. käytä yksityiskohtia. Nämä valokuvat olivat hyviä pidin erityisesti kuvista, joissa minulla oli merimieshattu päässä.

 

Valtataistelu

Joka keskittyy itse valtapeliin. Miten toimit, jos joku asettuu tiellesi.

 

Omia ajatuksia:

Pitkä kirja jossa pääsääntöiset luottelumaisesti vinkkejä. Odotin enemmän esimerkkien kertomista, koska jossain vaiheessa kirja tuntui puuduttavalta. Toki tähän vaikuttaa se että en kirjoja ole lukenut paljon, joten motivaation pitäminen korkealla tuotti vaikeuksia. Mutta loppujen lopuksi äärimmäisen opettavainen kirja. paljon uusia ajatuksia vallan merkityksestä, paljon vinkkejä omaan elämään ja siihen miten saada muut kuuntelemaan. Joitakin asioita pääsyt on jo päässyt kokeilemaan omassa tiimissä. On tärkeä muistaa, että kukaan ei pääse huipulle yksin vaan tarvitsemme siihen muiden apua. Yhteistyö on oikeastaan tämän kirjan idea. valtapeli on tiimipeliä, jossa kaikki ovat voittajia. Vallan käsittely on ollut itsellekin vaikeaa ja varmasti olen tehnyt kirjassa mainittavia virheitä vallankäytössäni. Oikeastaan oli hieno nähdä mitkä asiat olen tehnyt väärin ja oppia niistä. Omassa tiimissä valtaa on käytetty eritavoin. Heillä, joilla on enemmän valtaa yhdistää yksi ominaisuus ja se on avoimuus. He jotka osaavat kertoa heikkouksistaan, kehuvat ja kuuntelevat aidosti, saavat muilta valtaa koska heille se on helpompi antaa sillä heitä kohtaan luottamus on noussut korkealle tasolle.