Etsin eräs ilta uutta kirjaa kuunneltavaksi äänikirjapalvelusta ja kirjasuosituksiin pompahti kirja, joka sai minut innostumaan heti kannen perusteella. Kirjan nimi oli Upeaa työtä – Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan. Kirjan on kirjoittanut Lauri Järvilehto ja se on hyvin käytännönläheinen kirja oman kutsumuksensa löytämiseen ja unelmien työpaikan luomiseen. Kirja kuulosti kuin minulle tehdyltä. Olen viimeisen puolen vuoden aikana viettänyt useita unettomia öitä miettien, välillä myös kipuillen, mitä tulen tekemään tulevaisuudessa työkseni.

Tykkäsin paljon kirjan harjoituksista, joiden on tarkoitus auttaa löytämään omaa juttuaan. Kokeilin kahta työkalua, jotka olivat kutsumus -kappaleen alla.

Ensimmäinen harjoitus, jonka tein oli kutsumuskartta. Sen ideana on kartoittaa ne asiat, joiden tekemisestä eniten nauttii. Kutsumuskartan tekemiseen tarvitset rauhallisen tilan ja tyhjän A4-kokoisen paperin. Paperille kirjoitetaan kaikki asiat, joiden tekemisestä nauttii. Kun paperi on toivon mukaan täynnä, aloitetaan tekemisten pisteyttäminen yhdestä kolmeen. Kolmosen saavat ne asiat, joita saa jo nyt tehdä mielin määrin. Kaksi pistettä saavat ne, joita haluaisi tehdä, jos aikaa tai rahaa olisi enemmän. Ykkösellä merkataan ne tehtävät, joita ei pääse tekemään tarpeeksi tai ollenkaan. Karttaa katsomalla näkee suoraan ne asiat, joiden parissa sinun kuuluisi viettää päivät. Omalla kutsumuskartalla yhden pisteen sai uusi keramiikka harrastukseni.

Toinen harjoitus oli nimeltään Luonteenvahvuudet. Harjoituksen avulla testattiin mitkä ovat oman luonteen avainvahvuudet. Testin tekemisen jälkeen tulee pohtia, miten omaa elämäänsä voisi kehittää niin, että avainvahvuudet olisivat keskiössä kaikessa tekemisessä. Testi tehdään valitsemalla seuraavan sivun luonteenvahvuuksien listasta viisi sellaista, joissa on omasta mielestä vahvimmillaan https://upeaatyota.files.wordpress.com/2013/02/luonteenvahvuudet.pdf.

Omat luonteenvahvuuteni ovat:

  1. UTELIAISUUS JA TIEDONJANO

Olen avoin uusille kokemuksille ja kykenen muuttamaan omia ennakkokäsityksiäsi.

  1. KAUNEUDEN ARVOSTAMINEN

Löydän kauneutta ja erinomaisuutta joka elämänalueella.

  1. HUUMORI JA LEIKKISYYS

Uskallan nauraa ja leikkiä. Löydän asioihin valoisan näkökulman

  1. ELÄMÄNHALU

Tarkastelen elämää täynnä virtaa. Elämä on suuri seikkailu!

  1. LUOVUUS

Osaan tehdä asiat eri tavalla kuin ennen. Löydän uudenlaisia näkökulmia

Harjoitusten tekeminen selkeytti itselle omia vahvuuksia ja sai pohtimaan sitä, mihin todella haluan aikani käyttää. Kirjan nettisivuilla on pitkä lista lisää harjoituksia, joihin aion varmasti palata myöhemmin. Aion myös ottaa kutsumuskartan täyttämisestä tavan, jota toistan parin vuoden välein. On varmasti hauska seurata, kuinka omat mielenkiinnon kohteet muuttuvat ja kuinka hyvin on päässyt harjoittamaan omia mielenkiinnonkohteitaan, ehkä jopa ammatillisestikin.