The Road Less Travelled

1.Kirjoituspäivämäärä: 16.02.2020 

2.Kirjapistemäärä: 3 

3.Teos: The Road Less Travelled 

4.Kirjan kirjoittajat: M. Scott Peck 

5.Kategoria: Tiimiyrittäjyys 

 

The Road Less Travelled on vuonna 1978 julkaistu, M. Scott Peckin kirjoittama menestysteos.  Peck tiivistää kirjassaan vuosien kokemuksensa ja tietonsa ihmismielen yleisimmistä ongelmakohdista.  

 

“Problems do not go away. They must be worked through or else they remain, forever a barrier to the growth and development of the spirit.” 

 

Vastuun ja itsekurin puute kerryttää ongelmia 

Joskus kohtaamme ongelmia, joita emme halua käsitellä koska ne tuntuvat niin ylitsepääsemättömiltä. Suurin ongelma Peckin mukaan on nimenomaan itsekurin ja vastuullisuuden puutteessa. Jos emme uskalla kohdata ongelmiamme, ne kasaantuvat ja varjostavat mieltämme siitä huolimatta. Hyväksymällä ja sitten kohtaamalla ongelman, sen aiheuttama kuorma katoaa mielestäsi. 

 

Laiskuus on kaiken perisynti 

Tällä ei tarkoiteta arkisten askareiden tai työn tekoon liittyvää laiskottelua, vaan henkiseen kasvuun liittyvää laiskottelua. Emme jaksa käydä sisäistä keskustelua siitä mitä teemme, emmekä jaksa kyseenalaistaa automatisoitua alitajuista toimintaa. Tämä saa meidän henkisen kehityksen polkemaan paikallaan, emme kehity ihmisenä jos toimimme automatisoidusti ja kyseenalaistamatta. Pahat tavat eivät kitkeydy itsestään, eikä hyviä tapoja onnistuta lisäämään mikäli emme jaksa panostaa “päänsisäiseen dialogiimme”. Peckin mukaan laiskuus henkiseen kasvuun johtuu siitä, että uudet näkökulmat pelottavat ihmisiä eivätkä he halua poistua mukavuus alueeltaan. 

 

Ole valmis vaihtamaan näkökulmaasi 

Peckin mukaan olemme kaikki “uskovaisia” kuuluit kirkkoon tai et, sillä kaikilla ihmisillä on omanlaisensa kuva maailmasta ja he uskovat omiin käsityksiinsä aivan kuin ne olisivat osa totuutta. Ihmisten tulkinnat osoittautuvat kuitenkin usein vääriksi, siksi on tärkeää pitää aina mieli avoinna uusille näkökulmille ja olla valmis kyseenalaistamaan omat vanhat mielipiteensä. Peck kehottaakin olemaan aina valmis myöntämään olevansa väärässä. Se on loppupeleissä hedelmällisempää kuin hampaat irvessä kiinnipitäminen omista ontuvista käsitteistään. 

 

 

Lopuksi 

Täytyy myöntää, että kirja oli ajoittain aika vaikeaakin luettavaa, kun vastaan tuli itselle tuttuja heikkouksia. Hyvä ja mielenkiintoinen kirja kaikille, joilla on kiinnostusta psykologiaan tai omaan henkiseen kasvuun liittyen.