Tee itsestäsi mestariajattelija + Upeaa työtä!

Kirja: Tee itsestäsi mestariajattelija + Upeaa työtä!

Kirjoituspäivämäärä: 24.8.2020

Esseen kirjoittaja: Tomi Varis

Kirjapistemäärä: 2+2

Kirjoittajat: Lauri Järvilehto

Opintojakso: Johtajuus

 

Luin kaksi Lauri Järvilehdon mestariteosta: Tee itsestäsi mestariajattelija ja Upeaa työtä! Nämä kirjat sattuivat lukuun siksi että ajatteluntaidossa voisi olla kehitettävää. Upeaa työtä! kirja taas sattui käteen miettiessä kysymystä: Mikä minusta tulee isona? Ja tästä kirjasta saikin loistavaa tietoa, kuinka pääsen lähemmäksi unelma ammattiani.

Tee itsestäsi mestariajattelija

Tee itsestäsi mestariajattelija kirjassa käydään läpi koko ajatuksien prosessia. kirjassa annettaan lukijalle tietoa ajatusten synnystä sekä aivojen toiminnasta ja opetellaan käsittelemään ajatuksia, jotta oma hyvinvointi kasvaisi.

”Jokainen ajatus on prosessi. Ajatus on sarja erilaisia tapahtumia, joista seuraa tunnistettava tulos.”

Ajatukset syntyvät kolmella tavalla ja ne ovat:

  1. Fokus, päättämällä mitä ajatella: Tahdonvarainen ajattelu syntyy valinnasta niiden ajatuksien välillä sen hetkisen tilanteen sekä voimakkaimman ajatusprosessin välillä.
  2. Sisäinen muutos kehossa: Esimerkiksi näläntunne. Kun maha kurnii niin ajatukset lähtevät kulkemaan väistämättä herkullisia ruoka-annoksia päin.
  3. Ärsyke ympäristössä: Esimerkiksi vesisade ulkona ja se voi tuoda ajatuksen esimerkiksi kastumisesta.

Ajattelu tapoja on kolme: järki, tunne ja intuitio

Monesti luullaan, että intuitio ja tunteet olisi sama asia, näin ei kuitenkaan ole. Kummatkin kyllä toimivat tiedostamattomassa mielessä ja ovat nopeita toimimaan. Tunteiden tehtävä on ollut henkiinjääminen ja suvunjatkaminen. Intuitio toimii hyvin asioiden kanssa, joista sinulla on valmiiksi paljon tietoa. intuitiota voi käyttää myös päätöksien kanssa, jossa on paljon muuttujia. Järki taas toimii tietoisessa mielessä ja se ominaisuudelta melko hidas. Järjen ominaisuudet tulevat parhaiten käyttöön silloin kuin edessä on uusi tai vaikea tilanne. Järjen työmuisti on rajallinen, joten se ei ole kovin tehokas monimutkaisten asioiden ratkaisemiseen

Alkanut ajatusprosessi katkeaa neljällä eri tavalla

Ensimmäinen vaihtoehto on, että teet sen mitä ajatellet. Eli päämääränä on ajatusprosessin tyydyttyminen.  Kun ajatus on tyydyttynyt, lähtee se myös mielestäsi pois.

Toinen vaihtoehto on, että harhauttaa ajatusprosessi toiseksi, joksikin uudeksi ajatukseksi. Esimerkkinä voisi olla se, että ajatustarpeesi olisi liikkua ja saat ajatuksen, että juokseminen olisi hyvä liikunta muoto, lopulta päädytkin kuntosalille. Samalla kun juoksu vaihtuu kuntosalilla käyntiin, katoaa alkuperäinen ajatus juoksusta, vaikka tarve liikkumiselle säilyy.

Kolmas vaihtoehto on ympäristön vaikutus. Esimerkiksi ajatuksesi on tehdä koulutehtäviä, mutta mieleesi tulee ajatus siivoamisesta koska asuntosi on sotkuinen. Toisin sanoen ympäristö saa alkuperäisen ajatuksen toteuttamiselle muuttumaan mahdottomaksi.

Neljäs vaihtoehto olisi korvata ajatus tietoisesti toisella ajatuksella. toisin sanoen blokkaamalla ajatus toisella, tietoinen blokkaaminen ei tosin vie ajatusta pois mielestä vaan se siirtyy alitajuntaan, eli tiedostamattomaan mieleen. Tässä kannattaa olla tarkkana koska jos ajatus on merkityksellinen ja sitä on pohdittu paljon se valittelevan usein palaa entisistä pahempana mieleen.

Muistot

Kuten tiedämme, kertaus on opintojen äiti. Mitä enemmän toistat ajatusta, sitä enemmän se vahvistuu. Ajatukset siis kehittyvät assosiaatioiden ja kertauksen avulla. Se tarkoittaa sitä, että mitä enemmän ajattelemme tai suoritamme jotain asiaa, sen vahvempia synapseja aivojen hermosolut muodostavat keskenään. Se taas johtaa siihen, että muistamme ja ajattelemme yhä helpommin uudestaan samoja asioita. Muistot ovat siis verkostoja ja ne toimivat skriptien ja skeemojen avulla. Assosiaatiot ovat myös erinomaisia apuvälineitä erilaisten muistitekniikoiden opetteluun. Se perustuu siihen, että muistamme paremmin asioita, kun muisto linkittyy tilanteisiin, joissa ne ovat luotu.

Negatiivisuus pois tahdon voimalla?

Moni meistä luulee, että erilaisista negatiivisista ajatuksista tai vaikka pinttyneistä huonoista tavoista pääsisi pois pelkän tahdon voiman avulla. Tämä on hieno ajatus, mutta totuus on erilainen. Tahdon voima itsessään on hyvin rajallinen, sitä toki voi kehittää erilaisin tekniikoin mutta se ei ole paras tapa pitkän tähtäimen muutokseen, se voi olla pienten asioiden ja muutosten alkulähteenä ihan toimiva työkalu. Tosia asia on se, että oikeanlaisten ajatusskriptien luomisella negatiivisista asioista pääsee varminten eroon. Pitää muistaa se, että mitä pidempää ajatuksia on kerrannut päässään, sitä vaikeampi niistä on päästä eroon.

Yksi tehokas keino negatiivisten ajatusten blokkaamiseen on niiden leimaaminen. Tähän auttaa oman olotilan tutkiskelu, jos mielesi suuntaa kohti negatiivisten ajatuksien valtamerta. Kannattaa arvioida omaa olotilaan, onko takanasi huonosti nukuttu yö? ja oletkin väsynyt. Tässä voi olla syy siihen miksi ajatukset vierivät väärään suuntaan. Hyvin yksinkertainen ratkaisu on niiden asioiden leimaaminen väsymyksen piikkiin. Tällä pienellä mutta suuren vaikutuksen omaamalla tekniikalla ajatus saa uuden näkökulman ja sitä kautta ajatus siirtyy pauhaamaan tiedostottomaan mieleen ja saat tilaa oikeasti järkeville ajatuksille. Useasti kyse on pienestä ja turhasta, väsymyksestä johtuvasta ajatuksesta. Kun asia on pieni, katoaa se helposti kokonaan alitajunnasta myös pois.

Kun taas mielessä pyörii isompia murheita, tilanne onkin hieman hankalampi. Kyseessä voi olla negatiiviseksi jumittunut ajatusskripti, jolloin ratkaisu löytyy siitä, että niihin pitää liittää parempia ajatusskriptejä. Tässä tapauksessa voi ratkaisu löytyä esimerkiksi kirjan Tik-Tak-menetelmässä, jonka tarkoituksena on juuri näiden ajatusskriptien muuttamisessa.

Tarvitset paperiarkin, jonka jaat pystysuunnassa kahtia ja kirjoita vasemmalle TIK oikealle TAK. Tik puolella laitetaan huolet. Tak puolella myönteisempi näkemys asiasta.

Kun huolia ja myönteisiä asioita kirjoittelee paperilla alkaa ne ajatuksissakin muuttumaan myönteisemmäksi. Ajan myötä aivot totuttavat, että negatiivisen ajatusskriptiin on liitetty myönteisempi skripti. Tämä johtaa siihen, että huolet kääntyvät ratkaisukeskeiseksi ajatteluksi.

 

 

Upeaa työtä!

Kirjan ideana on löytää kutsumus ja sitä kautta löytää ammatti, jossa oikeasti viihtyy. Vietämme suurimman osan elämästämme töissä, joten on terveydelle hyödyllistä löytää kutsumuksellinen ammatti. Eihän siinä ole mitään järkeä, että käydään töissä vain sen takia että voidaan elää sitten joskus sitä elämää työajan ulkopuolella mitä oikeasti haluasi. Samalla ihmetellään sitä miksi ihmiset uupuvat ja tuntevat merkityksetön tunnetta työtään ja elämää kohtaan. Työ voi olla parhaimmillaan yksi elämäsi parhaimmista asioita. Se voi olla kutsumus. Heräät aamulla innokkaana, kun tiedät pääseväsi tekemään juuri niitä asioita, jotka ovat sinusta kaikkein kiinnostavimpia. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kutsumusammatti hyppäisi jostain puskasta suoraan eteesi. Kutsumuksen löytämiseen pitää tehdä myös töitä. Jos tunnet itsesi hyvin, olet jo hyvällä matkalla kohti unelmaduunia. Jos taas et, on aika lähteä tutkiskelemaan omaa elämää. Yksi tärkeimmistä taidoista on itsensä tunteminen. Mitä minä oikeasti haluan tehdä? Millä tavalla se kutsumukseni hyödyttäisi muita?

Mitä hyötyä kutsumuksessa on?

”Usein kutsumuksen tavoittelua estävät pelko muutoksesta ja lähiympäristön paine.”

Menneisyydestä tullut asenne siihen, että työ on jotain rankkaa ja epämiellyttävää. Sen perimmäinen tarkoitus oli tuoda vain leipää pöytään ja vuokran maksuun. Se asenne on varmaan yksi syy miksi työtä ei arvosteta vieläkään tarpeeksi. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ihminen, joka tekee itselleen palkitsevaa työtä ovat seuraukset hyvinvoinnille merkittävät. He ovat muita terveempiä, onnellisempia ja heillä on merkittävästi vähemmän burn-outeja. He myös ovat hyödyllisempiä työnantajalle, olemalla esimerkiksi 32 % sitoutuneempia työhönsä kuin muut ei-kutsumuksulliset työntekijät.

Kutsumuksen kolme tukipilaria

Ensimmäinen pilari on vapaus: Kyse on siitä, että tekemisesi perustuu intohimollesi ja teet juuri sitä mitä haluat. Vaikka siihen liitetään helposti raha niin loppujen lopuksi loputtomat resurssit ja täysin esteetön toiminta eivät riitä vapauteen vaan vapaus perustuukin itsetuntemukseen ja asennoitumiseen.

Toinen pilari on virtaus eli flow-tila: Se tarkoittaa sitä, että olet uppoutunut täysin tekemisiisi.  Tällaiseen tilaan pääsee, kun tehtävä on sopivasti haastavaa ja mielekästä. Tämä onkin haastavampaa kuin miltä se kuulostaa. Liian helpoissa tehtävissä ihminen tylsistyy ja liian vaikeista tehtävistä ihminen turhautuu. Kun löytää tämän kultaisen keskitien, on työteho, oppiminen ja kehitys huippuluokkaa.

Kolmaspilari on vastuu: Se tarkoittaa sitä, että teet jotain arvokasta muille ihmisille. Eettistä toimintaa, jolla tekojesi seuraukset tuovat hyvää muille.

Näistä kolmesta tukipilarista syntyy kutsumus. Näiden asioiden synkronista keskenään, syntyy positiivisuuden kierre, joka on hyväksi terveydelle.

Pari poimintaa kutsumuksen löytämiseen

Löydä oma heimosi

Tekemällä ympäristöstä sellainen kuin haluat sen olla. Idea on kerätä ympärille ihmisiä, jotka kiinnostavat ja joiden kanssa keskustelu on hedelmällistä. Heimollasi on samat kiinnostuksen kohteet ja intohimot. Nykyteknologia on myös mahdollistanut sen, että voimme löytää oman heimomme myös sosiaalisesta mediasta. Facebook, Twitter ja LinkedIn ovat loistavia verkostoja löytää samanhenkisiä ihmisiä. Myös kiinnostavat keskustelufoorumit ja blogit voivat auttaa sinua.

Luo kutsumuskartta

Idea tässä on se, että kartoitetaan asioita mitä tehdään vain puhtaasti tekemisen ilon takia.

Kutsumuskartta tehdään näin:

Ota paperi ja kirjoita siihen kaikki asiat mitä nautit tehdä niiden itsensä vuoksi.

  1. Kirjoita ylös kaikki sellaiset toimet, joita teet niiden itsensä takia.
  2. Käytä tarvittaessa apuna kirjan apulistaa
  3. Pisteytä toimet yhdestä kolmeen:
  • toimet, joita et saa tehdä juuri lainkaan tällä hetkellä.
  • toimet, joita saat tehdä mutta tekisit mielellään lisää.
  • toimet, joita saat tehdä juuri niin paljon kuin haluat.

 

Pohdinta osio

Kaksi loistavaa kirjaa ajatuksista sekä kutsumuksesta. Jos rehellisiä ollaan niin tehdä pienen virhearvioinnin siitä, että saisin nämä kaksi toisilleen hieman erilaista kirjaa nivottua yhdeksi esseeksi. Voidaan todeta vaikka näin, että idea oli hieno mutta ajatukset eivät oikein prosessoidu haluamallani tavalla, koska informaation määrä on suuri. Lähdin kuitenkin tälle polulle ja aion sen viedä kunnialla loppuun. Hyvä asia on se, että tästä isommasta kirjaessee projektista saa hyvää käytännönläheistä harjoitusta ajelulle ja kirjoittamiseen.

Minustako mestariajattelija? Olenkin ollut siinä pitkään siinä uskossa, että voin itse muuttaa ajatteluani ihan, milloin vain haluan. Kirjan luettuani ymmärsin, että asia ei ehkä olekaan niin mustavalkoista. Se että ajatuksiin vaikuttaa niin moni asia tulikin minulle yllätyksenä, vaikka osan jo jollain tavalla osasin yhdistää ajatteluprosesseihin.

Ensimmäinen asia mikä kolahti, oli järjen, tunteen ja intuition käsitys. Monestihan sanotaan, että kannattaa miettiä asioita järjellä, mutta sen kummemmin ajatellen sitä mitä sillä järjellä pystyy edes prosessoimaan. Järjellä ajattelu toki on järkevää silloin kuin asia on uusi ja vaikea, mutta tarvitsee todella rauhallisen työtilan, koska sen työmuisti on rajallinen. Se sai minut oivaltamaan sen että, kuinka tärkeää on pilkkoa uudet ja vaikeat asiat pieniksi asioiksi. Poistamaan mahdollisimman hyvin ärsykkeet ympäristöstä sekä mielen sopukoista, jotta järjen käytöstä tulee oikeasti tuottoisaa. Unohtamatta tehtävälistaa, johon voin merkitä asiat, jotka on jo tehty, niin työmuistin kapasiteetti riittää keskittymään juuri sillä hetkellä olevaan asiaan.

Toinen asia mikä kolahti, oli tietenkin negatiivisten ajatuksien blokkaaminen. Niiden ajatuksien muuttaminen pelkällä tahdonvoimalla ei ole vielä tuonut toivottavaa lopputulosta. Eikä ihme, kun tahdonvoiman teho onkin ollut paljon odotuksiani pienempi. Tästä kopin otettua, otin käyttöön kirjassa olevan ajatuksien leimaamisen, joka on oivana apuna pienten murheiden blokkaamiseen. Toki, jollain asteella tätä leimaamista olen käyttänyt. Esimerkiksi väsymys leima muutaman tunnin unien jälkeen heilahtaa melko helposti pienten murheiden päälle. Tällä kirjan neuvolla sain lisävahvistusta sille, että sillä on oikeasti merkitystä, mitä kaikkea sitä jää murehtimaan ja kuinka sillä on merkitys omaan hyvinvointiin.

Tiedonkäsittelystä kolahti se, että kuinka vähän loppujen lopuksi käytän ulkopuolisia tiedonkäsittely menetelmiä. Kaikkia asioita ei nykypäivänä tarvitse edes muistaa eikä se ole edes järkevää ottaen huomioon sen miten rajallista ajatuksien ja muistojen käsittely on. Nykyteknologia mahdollistaa tiedon saamisen sekunneista, jos lähettyvillä on internet ja jokin älylaite. Toki pitää muistaa se, että pitää tietää mitä etsii, siihenkin kirjasta löytyi muutama loistava työkalu kuten https://evernote.com/intl/fi/, jonka aion ottaa käyttöön viimeistään opinnäytetyön tekemisessä ja todennäköisesti siitä voisi kehitettyä todella kätevä työkalu loppuelämäkseni. Lisäksi ympärilläni on myös loistava sosiaalinen verkosto, nimittäin ihmiset. Tämän verkoston avulla pystyn laajentamaan muistia ja ajattelua täysin uusii ulottuvuuksiin.

Kutsumus

Kutsumus se tosiaan lymyää jossain piilossa ja onhan se stressiä tuottanut, kun sitä ei ole löytynyt. Voi olla, että en ole käyttänyt ympärillä olevaa verkostoa kovinkaan aktiivisesti. Näiden kirjojen luettua oivalsin, että kuinka tärkeää niiden hyödyntäminen on. On myös hyvä muistaa se että etsivä löytää ja asiat eivät tapahdu itsestään.

Kirjaa lukiessani muistot ravintoalan töistä palasivat väistämättä mieleen, siinä oli vain jotain paloa ja intohimoa. Kuitenkin ammattitaudin siivittämänä työelämä on jäänyt ravintoalalla taakse. Jollain tavalla tietoisesti olen yrittänyt vältellä ajatusta, että palaisin niiden hommien pariin. Ammattitautini rajoittaa työskentelyä kuitenkin sen verran että vaikeaa se olisi. Kaikkihan on silti mahdollista, joitakin haasteita se kuitenkin väistämä tuo eteen. Toisaalta pystyn sitä intohimoani edelleen harrastelemaan kotonani, joten se pysyy siellä taustalla tukemassa hyvinvointiani koko ajan. Ehkä se ajatus siellä edelleen kytee ja kuka tietää, jos se leimahtaa joskus taas liekkeihin. Pitää muistaa se, että sitä tietotaitoa ja työkokemusta, jota ravintoalalta on jäänyt, pystyy kyllä luovasti käyttämään tulevaisuudessakin muissakin ammateissa.

Kirjassa puhuttiin verkostoitumisesta. Ja sana verkostoituminen kuulostaa itselleni vaikealta asialta. olenko tietoisesti vältellyt verkostoitumasta tiettyihin ihmisiin, mahdollisesti. Miksi verkostoituminen on sitten vaikeaa? Kyse todennäköisesti on siitä, että yhdistän verkostoitumiseen helposti mielessäni työnhaun ja työosaamisen todistamisen. Tulee sanasta verkostoituminen todella vaikea lähestyttävä asia. Tämä taas voi pohjautua häpeää, pelkoon ja muikuin epämiellyttäviin asioihin. Mitä minä osaan? mitä minä voin tarjota? ja niin edelleen. Kirjassa kuitenkin painotettiin sitä, että verkostoituminen on kuitenkin paljon muutakin. Se että lähtee keskustelemaan omista mielenkiinnonkohteista tai intohimoista, voi se jo johtaa yllättäviin lopputuloksiin.

”Ihminen ei pidä tehdä mitään, mitä hän ei halua tehdä – paitsi jos hän ei vielä halua tehdä mitään, hänen pitää tehdä kaikkea.

Tähän lauseeseen kiteytyy hyvin kokeilemisen periaate. En ole ihan varma siitä mitä haluan tehdä. Sängyn pohjalla yönpikku tunneilla mietiskely tulevasta, ei ole vielä tuottanut kovin kummoisia lopputuloksia. Joten ainoa mitä voin tehdä tällä hetkellä on kokeilla asioita, koska vain tekemisellä voit oppia uusia asioita. Tosiasia kuitenkin on se, että vaihtoehtoja on runsaasti kuhan vaan osaa etsiä sieltä mistä niitä löytää. Aion tästä lähtien mahdollisuuksien mukaan lähteä kaikkeen vähänkin kiinnostavaan projektiin mukaan, koska ilman kokeilemista en todennäköisesti tule löytämään sitä mitä etsin. Hyppäämällä oikealla asenteella uuden, mielenkiintoisen sekä tuntemattoman asian kimppuun, voi se tuottaa todella positiivia asioita elämässäsi. 

”Työ on suuri osa elämääsi, ja ainoa tapa olla todella tyytyväinen työhösi on tehdä upeaa työtä. Ainoa tapa tehdä upeaa työtä on tehdä työtä, jota rakastat. Jos et ole löytänyt sitä vielä, jatka etsimistä – äläkä tyydy vähempään. Kuten kaikissa sydämen asioissa, tiedät heti, kun löydät sen. Ja kuten kaikissa upeissa suhteissa, tämäkin vain paranee vanhetessaan. Jatka siis etsimistä – älä tyydy vähempään.” –Steve Jobs