Luin toistamiseen Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin teoksen nimeltä Selviytymisopas – Maailma muuttuu, näin jäät henkiin. Kirjassa kerrotaan niistä muutoksista, joita tulemme kohtaamaan – ja kuinka selvitä näiden muutosten myllerryksissä.

Käsiteltävien muutosten kirjo oli laaja. Asioita käsiteltiin suomalaisuudesta ruoan tulevaisuuteen ja robotiikkaan. Jokaisen aihealueen jälkeen kirjailijat esittivät kaksi kärjistettyä vaihtoehtoa tulevaisuudelle, utopian ja dystopian. Nämä vastakkaiset vertailukuvat herättivät minussa paljon tunteita. Osa innostusta ja toivoa, kun taas osa sai minut tuntemaan pelkoa ja epätoivoa.

Oma suosikkiaiheeni oli viime aikoina paljon esillä olleet tulevaisuuden työelämä ja työelämässä vaadittavat taidot. Työelämä on muuttumassa hurjaa vauhtia, ja se tuo varmasti paljon haasteita kaikille, varsinkin heille, jotka ovat olleet kiinni työelämässä jo pidemmän aikaa. Työnkuvien muuttuminen tulee vaatimaan paljon sopeutumista, itsensä johtamista ja kykyä omaksua uutta teknologiaa rivakasti. Kirjassa kerrottiin keskeisiä ennustuksia liittyen työelämän tulevaisuuteen. Esimerkiksi hoivatyö, opettaminen ja terveydenhuolto kasvavat, mutta niin myös koneiden rooli niissä. Valtaosa ihmisistä tulee tekemään töitä älykkäiden koneiden kanssa. Luovat ammatit ja tunnetta vaativat työt pitävät pintansa. Lisäksi johtaminen ja viestintä tulevat olemaan tulevaisuudessakin tärkeitä taitoja.

Kirjan tätä samaa aihetta sivuavassa kappaleessa Riku ja Tunna ovat tehneet kirjan lukijoille to do -lista tulevaisuudelle:

  1. Hanki joustava koulutus.
  2. Tutustu pienyrittämiseen ja keikkatöihin.
  3. Opettele hallitsemaan ainakin yksi uusi applikaatio ja moderni härpäke.
  4. Kehitä itseäsi. Lue kirja, katso dokumentti ja kuuntele podcast.
  5. Ole sosiaalinen – päästä toiset ihmiset lähelle ja ole heille hyvä.
  6. Kunnon kiertopotkulle voi koska vain tulla tarve.

Näitä kohtia lukiessani tajusin, että voin laittaa rastin melkein jokaiseen kohtaan. Oli pysäyttävä hetki tajuta, että meidän toimintamme Y-akatemiassa kulkee käsikädessä lähes jokaisen kohdan kanssa. Ehkä pitää ehdottaa karatekurssia osaksi toimintaamme, niin ollaan jo tosi pitkällä.