Otatko opiksesi?

  1. Esseen nimi: Otatko opiksesi
  2. Kirjoituspäivämäärä: 24.4.2020
  3. Esseen kirjoittaja: Jere Lyytinen
  4. Kirjapistemäärä: 2
  5. Kirja: Otatko opiksesi?
  6. Kirjoittajat: Mikko Ojanen
  7. Opintojakso: Y-akatemian kehittäminen

 

Johdanto

Tunnettu suomalainen yritysvalmentaja Mikko Ojanen tuo kirjassaan esille tapoja oppia ja ottaa opiksi. Kirjassa esiintyy myös muita suomalaisia henkilöitä omilla henkilökohtasilla tarinoillaan. Vinkin kautta löysin kirjan ilmaiseksi äänikirja sovelluksesta ja ajattelin tarttua tarjoukseen. Se oli ihan hyvä päätös, sillä opin.

Noh, opitko mitään?

Kirja tarjosi lukuisia eri oppimismenetelmiä mutta tärkeimmiksi asioiksi nousi itselle parhaan oppimistyylin löytäminen sekä kiinnostuminen opeteltavaan asiaan. Olen omalla oppimistaipaleellani olevan hyvin vahva Audio-visuaalinen oppia yhdistettynä keskittymishäiriöllä. On siis sanomattakin selvää, etten ollut luokan paras oppilas peruskoulussa taikka jatkokoulutuksessa. Noiden opetus tyyli ja opintoaineet eivät kaikki olleet yhtä mieluisia, jolloin oppiminenkin jäi myös vähäisemmäksi. Korkeakoulu opinnoissani olen saanut opiskella mieluisia asioita ja monipuolisella tavalla. Nämä ovat mahdollistaneet paljon tehokkaamman oppimisen kuin 10 vuotta sitten.

 

Aseta tavoitteita. Tavoitteiden saavuttamiseen kirja tarjoaa oivan työkalun hyvin helpoin käyttöohjein; Tee jotain enemmän, tai vähemmän. Aloita jokin asia, tai lopeta. Jokainen meistä iästä, sukupuolesta, rodusta, hiusten väristä tai kengän koosta huolimatta saa käyttöönsä joka vuorokausi 24 tuntia. Aika on kaikilla rajallinen mutta jokainen voi päättää itse, kuinka sen ajan käyttää oppiakseen parhaiten. Lue enemmän, someta vähemmän, aloita uusi harrastus, lopeta tolkuton valvominen. Hyvin yksin kertaisilla asioilla meistä jokainen pystyy parantamaan omaa elämänlaatua ja oppimiskykyä. Kuten Mikko Ojanen kirjassakin kehottaa. Tee suunnitelma ja ala toteuttamaan sitä.

 

”Minkä ilotta oppii, sen surutta unohtaa”. Tuo sanonta pistää niin syvälle omaan oppimiseen taitoon. Olen oppinut elämäni aikana niin paljon ”turhia” asioita vain sen takia että tilanne oli mielestäni viihdyttävä ja mielenkiintoinen ja toisaalta taas niin moni tärkeä asia on jäänyt oppimatta, kun asiaa on opetettu tunnin kestävällä monologilla tai 300 sivuisella kirjalla ilman minkäänlaista kevennystä. Jos jotain olen oppinut omasta persoonastani, niin en ikinä halua olla se esiintyjä, jonka yleisön ilme on kuin sotilaalla muodostelmassa. Toki joillekin ihmisille tuo tyyli on se paraskeino oppia, jolloin luennolle osallistumista kannattaa itse oppijana harkita.

 

Lopuksi

Jokainen oppia tyyppi voi onneksi huokaista helpotuksesta, sillä nykymaailma tarjoaa meille jokaiselle oman tyylin oppia. Älysin ensimmäistä kertaa hyödyntää digioppimista yläasteella biologian tunneilla ja etsin tiedon aina mieluummin video muodossa tai jonkun muun henkilön tiivistämän kuin olisin lukenut oppikirjaa. Yksinkertaisesti oppiminen oli näin toteutettuna paljon tehokkaampaa. Kirja nosti hyviä pointteja esille oppimisen taidosta ja siitä kuinka tärkeää on tunnistaa oma tapa oppia. Muista tehdä myös suunnitelma ja tavoitteet oppimiselle. Näin pystyt konkreettisesti seuraamaan omaa oppimistasi ja tiedät, milloin olet perillä tavoitteessa. Ihminen on elinikäinen oppija mutta oppimiseen ei tarvitse käyttää koko elinikää.