Miksi Me Nukumme

1. Esseen nimi: Miksi Me Nukumme
2. Kirjoituspäivämäärä: 19.02.2020
3. Esseen kirjoittaja: Jere Lyytinen
4. Kirjapistemäärä: 3
5. Kirja: Miksi Me Nukumme
6. Kirjan kirjoittaja: Matthew Walker
7. Kategoria (YPK) ja opintojakso: Tiimioppijan matkaeväät

 

Johdanto

Kirja vie mukanaan unen syövereihin ja saloihin sekä avaa tuon luonnollisen toiminnon merkitystä niin keholle kuin ympäristölle. Kirjan tekstit ja väitteet perustuvat Walkerin sekä hänen kollegoidensa tekemiin tutkimuksiin ja noiden lopputuloksiin. Kaikki kirjassa käsiteltävät asiat liittyvät nukkumiseen ja sen ympärillä pyöriviin asioihin.

 

 

Nukkumalla tehokkaammaksi?

Aluksi voin sanoa omistavani hyvin voimakkaan sirkadiaanisen rytmin. Herään joka päivä lähes samaan aikaan ilman herätyskelloa ja nukkumaan on pakko päästä tiettyyn kellonaikaan. Myös muut tämän sisäisen kellon tuomat rytmitykset voin huomata joka päivä omassa kehossa ja mielentilassa. Jonkun verran olen uneen perehtynyt aikaisemminkin mutta tämä kirja toi mukavaa lisätietoa.

 

Päällimmäisenä kirjasta jäi mieleen vähäisen yöunen vaikutus tehokkuuteen alentavasti. Huomaan tämän myös omassa elämässäni sillä seitsemän tunnin ja yhdeksän tunnin yöunien jälkeisen vireystilan ero on huomattava aamupäivällä tai viimeistään tämän huomaa iltapäivällä tulevana väsymyksenä. On siis ehdottoman tärkeää pitää säännöllinen unirytmi, jotta seuraavan päivän tehtävät voi suorittaa täysin latautuneena.

 

Kirjassa todettiin myös univajeen vaikuttavan luovuuteen ja kykyyn keskittyä. Nuo molemmat taidot ovat hyvin tärkeässä roolissa niin työelämässä kuin vapaa-ajalla. En henkilökohtaisesti tunne erikseen noiden puuttumista huonosti nukutun yön jälkeen, vaan syytän yleistä väsymyksen tunnetta ja sen aiheuttamaa piittaamattomuutta asioita kohtaan. Väsyneenä en myöskään ole oma energinen itseni vaan mielen valtaa tummat myrskypilvet, joka heijastuu olemukseen ja ulosantiin. Univaje on näin siis myös hyvä myrkyttämään työilmapiiriä negatiivisuudellaan.

 

Nykyään on muotia tehdä ympärivuorokauden töitä ja olla tavoitettavissa koko ajan. Muut pakolliset menot töiden ulkopuolella syö osan jääneestä vapaa-ajasta ja kaikki ylimääräinen otetaan unesta pois. En kuitenkaan koe kovin edustavaksi yrittäjää, jonka univajeesta johtuvat silmäpussit roikkuvat ja henkilö pysyy hereillä ainoastaan kahvin avulla. Kuten kirjassakin todettiin, univajeesta kärsivän ihmisen luonnollinen päätöksentekokyky laskee huomattavasti verrattuna kahdeksan tuntia nukkuneeseen henkilöön. Näin ollen toivoisi yrityksen jäsenenä, osakkaana tai työntekijänä, että johtajat nukkuisivat riittävästi ennen yrityksen tärkeitä kokouksia.

 

Jokainen kuka tietää tai epäilee nukkuvansa öisin liian vähän, voi hakea suuntaa antavaa palautetta unenlaadusta ranteesta löytyvästä digikellosta, unisormuksesta tai unitutkimuksesta. Laite tai tutkimus on ajallisesti ja taloudellisesti pieni investointi oman terveyden parantamiseksi.

 

Lopuksi

Kirjan lukemisen jälkeen oppi taas arvostamaan unta enemmän ja antamaan itselle aikaa palautua päivän askareista. Työelämässä ja opiskellessa on tärkeää muistaa unen palauttavat ominaisuudet, asioiden muistiin siirtyminen ja kyky ajatella järkevästi seuraavana päivänä. On kuitenkin hyvä muistaa välillä nauttia elämästä ja sen mukana tuomista asioista, niin kauan kuin asiat pysyvät tasapainossa keskenään.