Menisit ennemmin terapiaan

12.12.2018

Kirjaessee:

Menisit ennemmin terapiaan                                                                                 

Iikka Kivi

Julkaisuvuosi: 2018

Sivumäärä: 93

 

Kirjoittaja: Essi Tuupainen

 

Menisit ennemmin terapiaan

 

”Jos todella haluat jotakin, universumi auttaa sinua saavuttamaan sen. – Paskapuhetta. Ei Auta.” Kirjan ensimmäiset lauseet kannessa herättivät mielenkiintoni, ihanaa kerrankin rehellistä puhetta. Erinomainen pieni pilke silmäkulmassa opas kaikille pilvilinnoissa eläjille, josta löytyi ihan oikeita viisaitakin elämänohjeita. Menisit ennemmin terapiaan on koomikko Iikka Kiven kirjoittama ”rehellinen self help-opas”, joka oli alun perin ollut lähes vitsi. Itse koin kirjan erittäin mielenkiintoisena ja se on ehkä yksi aikojen parhaista kuuntelemistani äänikirjoista (loistava juuri kirjan tyyliin sopiva kertoja).

 

Itselleni kolahti juuri tämä ensimmäisenä lainaamani lause vahvasti, sillä olen tekemisen puolesta liputtava ihminen. Pelkkä usko ei elämässä tosiaan riitä mihinkään muuhun kuin sielun rauhaan, eikä toinen toistaan erilaisia ajatusharjoituksia täynnä olevien itseänsä buustaavien self help-kirjojen lukeminen, vaan saavuttaakseen asioita täytyy tehdä muutakin kuin sanoa itselleen kohteliaisuuksia peilin edessä. Iikka on tavallinen ongelmista kärsinyt ja kärsivä, sekä niiden myöntävä ihminen, joten hänen juttuihinsa on helppo samaistua.

 

Yhteiskunta syöttää meille ihmisille paljon normeja, joihin koetaan tarvetta asettua. Jo lapsesta lähtien ihmisiä aletaan arvioimaan numeroin esimerkiksi koulussa, jos saat kympin olet paras, jos taas seiskan, olet huono. Lapsesta lähtien luodut paineet parhaaksi tulemisesta vaikuttavat myös aikuisena ja koemme jatkuvasti tarvetta olla parempia. Ehkäpä välillä onkin ihan okei suorittaa osa asioista keskinkertaisesti?

 

Muiden mielipiteiden ajattelematta jättäminen on kirjan mukaan paskapuheen huipentuma. Mikä Kiven kertoman perusteella avautui minulle erittäin viisaaksi ajatukseksi. Aina ei voi olla miettimättä muiden mielipiteitä, sillä ihminen on laumaeläin. Muiden mielipiteitä tarvitsee myös erittäin vahvasti yritystoiminnassa, kaikkia ei välttämättä kiinnosta samat asiat kuin sinua itseäsi. ”Menestyvät ihmiset miettivät jatkuvasti sitä, mitä muut ajattelevat, koska vain silloin muille ihmisille voi tarjota sitä, mitä nämä haluavat”, Iikka summaa. Asiakkaiden ajatuksia ei voi lukea, ne täytyy ottaa huomioon ja kuunnella. Se mikä toimii itselle, ei luultavasti toimi kaikille muille. Kaikessa ei toisten mielipiteitä kannata kuunnella, mutta ei myöskään kannata elää omassa kuplassaan ja sulkea muiden ihmisten kuuntelua itseltään.

 

Toinen hieno viisaus kirjassa mielestäni piilee siinä, liittyen edelliseen, että myöskään muut eivät voi lukea ajatuksiasi. Jos ei sano asioita suoraan, ei myöskään voi olettaa toisen tietävän ja sen takia pahoittaa mieltään. Mielestäni olettaminen on työyhteisössä, myös meidän jokapäiväinen ilmiö. Asioita jätetään sanomatta, tai sanotaan vain muille kuin asianomaisille. Tieto ei välttämättä koskaan saavuta henkilöä, jota se koskee ja näin ollen hänen on aika mahdotonta korjata mitään tietämättömyyden tilassaan. Mielestäni jokaisen suoraa puhetta pelkäävän on hyvä miettiä, kuinka paljon enemmän hyvää asian kertomisesta ja siitä seuraavasta muutoksesta voi seurata, kuin kertomatta jättämisestä.

 

Viimeinen nosto kirjasta, jonka lisään omiin kärkijoukkoihin on virheiden tekeminen. ”Ilman virheitä ei kukaan kasva oikeaksi menestyjäksi, sillä ammattilainen on se, joka on jo ehtinyt tehdä kaikki mokat”, Kivi kirjoittaa. Ohje, joka tulisi muistaa aina kun osuu itse sinne sudenkuoppaan. Itselläni ei todellakaan asiat mene aina niin kuin Strömsössä, mutta olen tämän (ja aikaisempien kahdenkymmenen kahden) vuoden aikana huomannut kuinka virheet kehittävät eteenpäin. Kun kerran tekee työssään virheen, sitä harvoin enää tekee toiste ja on myös helpompaa opettaa muita ihmisiä, kun on tarttumapintaa ja kokemusta. Virheet voisivatkin olla hyvä aihe tiimioppimiseen, sillä niistä on helppo jakaa omia kokemuksia ja opittuja asioita.

 

Olen viimeaikoina lukenut ja kuunnellut paljon kirjoja itsensä johtamisen teemoihin liittyen, sillä ihmisten käytösmallit ovat kiehtovia. Tämä kirja oli piristävä poikkeus monien hieman taivaanrantaakin maalailevien teosten joukossa ja voin suositella lämpimästi kaikille rentoa, inspiroivaa ja hauskaa tekstiä elämästä hakeville ihmisille.