Kuinka olla piittaamatta paskaakaan?

  1. Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan? Nurinkurinen opas hyvään elämään
  2. Kirjoituspäivämäärä: 28.9.2019
  3. Esseen kirjoittaja: Joose Homanen
  4. Kirjapistemäärä: 2
  5. Kirjoittaja: Mark Manson
  6. Opintojakso: Tiimioppijan matkaeväät

 

Mark Mansonin Kuinka olla piittaamatta paskaakaan on jo nimensä perusteella nurinkurinen elämänopas parempaan elämään. Kirja kritisoi erilaisia sosiaalisia muotteja ja nykyajan maailman ihanteita, sekä niiden aiheuttamia ongelmia ihmisille.  Kirja antaa erilaisia vinkkejä siihen kuinka oppia priorisoimaan elämäänsä ja ajattelemaan mikä on oikeasti tärkeää elämässä.

 

Hyvän elämän salaisuus ei ole välittää niin helvetisti entistä useammista asioista, vaan välittää niin helvetisti entistä harvemmista asioista, niistä, jotka ovat aitoja ja tärkeitä, tässä ja nyt.

Nykyaikana tuntuu olevan muodissa jatkuva suorittaminen, ja yhteiskunnassa esille tulee jatkuvasti erilaisia tavoitteita: pitäisi olla terveempi, fiksumpi, rikkaampi, suositumpi, tehokkaampi ja ennenkaikkea täydellisempi. Nämä tavoitteet saavat päähän kiertämään ajatuksen “eikö mikään riitä?”. Jatkuvan suorittamisen jatkuessa elämän läpi huomataan (ehkä) jossain vaiheessa ennen kuin kasvetaan heinää pellon laidassa, että elämä tuli hukattua vain puuhastellessa jotain merkityksetöntä p*skaa, eikä oikeasti mitään merkittävää.

 

Kirjassa Manson puhuu myös paskamaisesta palautesilmukasta. Mikä se semmoinen on? Lyhyesti: ahdistut lisää siitä että jokin asia ahdistaa, vittuunnut lisää siitä että vituttaa, ärsyynnyt itsellesi siitä että suutut liian helposti.

“Kulutuskulttuurin ja “he-hei, elämäni on coolimpaa kuin sinun”- henkisen somemaailman myötävaikutuksella yhteiskunta on tuottanut kokonaisen sukupolven, joka uskoo, että edellä kuvatun kaltaisia kielteisiä tunteita, kuten ahdistusta, pelkoa ja syyllisyyttä, ei tule hyväksyä. “

Maailmassa on tällä hetkellä niin paljon ärsykkeitä, mainoksia sekä tietoa, joten ei ole ihmekään jos ei enää ymmärrä, mikä tässä elämässä olikaan tärkeää. Kaikkea ei tarvitse pitää tärkeänä, vaan asioista voi olla myös piittaamatta paskaakaan ja pyrkiä etsimään asioista juuri ne itselle tärkeät.

Myönteisen olotilan haikailu on kielteinen olotila, kielteisen olotilan hyväksyntä aiheuttaa myönteisen olotilan.

Alan Watts kutsui tätä ajatusta Takaperoisuuden laiksi: mitä enemmän yrittää tuntea olonsa paremmaksi, sitä tyytymättömämmäksi muuttuu. Kirjan mukaan syy on siinä, että tavoitteiden jahtaaminen korostaa puutetta, sitä mitä jahdataan.

On tärkeää ymmärtää, että saavuttaakseen tavoitteensa on siedettävä niiden saavuttamiseen liittyvää epämukavuutta. Paremman tavoittelu on huono juttu, mutta huonojen juttujen tavoittelu tuottaa hyviä tuloksia. Vastineeksi kuntosalilla hankitusta lihassärystä saat terveemmän kehon ja jaksat paremmin. Liike-elämässä sattuneet takaiskut auttavat hahmottamaan, mitä menestykseen tarvitaan. Omien puutteiden ja epävarmuuden paljastaminen avoimesti tekeekin itsevarmemmaksi ja karismaattisemmaksi.

 

Mansonin Kuinka olla piittaamatta paskaakaan? Nurinkurinen opas hyvään elämään tuo esiin hyviä ajatuksia siitä kuinka elämässä pitäisi löytää itselle sopivat arvot ja välittää entistä enemmän yhä harvemmista asioista, koska kaikesta välittäminen vain stressaa enemmän eikä loppujen lopuksi siiä seuraa mitään hyvää. Se, ettei piittaa paskaakaan, tarkoittaa, että katsoo elämän vaikeimpia ja pelottavimpia haasteita silmästä silmään, eikä jää tuleen makaamaan. Kuulostaa helpolta nakilta, mutta tosiasiassa se on syvällistä kuin makkara.