Kehnot pomot ympärilläni

  1. Esseen nimi: Kehnot pomot ympärilläni
  2. Kirjoituspäivämäärä: 27.8.2019
  3. Esseen kirjoittaja: Marika Saikkonen
  4. Kirjapistemäärä: 2
  5. Kirja: Kehnot pomot ympärilläni – Miksi hyvä johtaminen on niin vaikeaa?
  6. Kirjan kirjoittaja(t): Thomas Erikson
  7. Kategoria (YPK) ja opintojakso: Ei YPK, 7005 Johtajuus

 

Jos työ vaatii pomon jatkuvaa yhteistyötä ja osallistumista tiimin toimintaan, on hyvä jos pomon kanssa voi ”kaveerata”. Jos taas pomo vain tekee päätökset ja ”on ylempänä”, on hyvä jos hän on osaa tehdä päätökset nopeasti.

 

Olen aiemmin lukenut sarjan ensimmäisen teoksen, Idiootit ympärilläni, joten alun väreistä jauhanta tuntui saman jankkaamiselta. Puolivälin jälkeen, muutama viimeinen kappale olivat kuitenkin mielenkiintoisempia. Ehkä asiat kirjassa olivat osittain itsestäänselvyyksiä minulle, esimerkiksi kirjassa viitattiin mielestäni paljon muiden ihmisten huomioon ottamiseen. Minulta se tapahtuu hyvin pitkälti luonnostaan, joten siksi koin kirjan usein tylsäksi. Opin kuitenkin, että vaikka otan luonnostaan useimmiten muut ihmiset huomioon ja olen kiinnostunut heistä, en välttämättä tosissani kuuntele ja sisäistä aina mitä minulle sanotaan, joten sitä puolta voisin ehdottomasti kehittää. Minulla on myös mennyt pitkään, että pystyn antamaan tehtävät muille tehtäviksi, eikä minun tarvitse olla vastuussa kaikessa. Olen oppinut luottamaan myös ympärilläni olevien ihmisten osaamiseen.

 

Luvussa kuusi puhuttiin stressitekijöistä ja sitä kautta aloin pohtia omia stressitekijöitäni. Luvussa sanottiin, että riittämättömyyden tunne olisi luultavasti yleisin stressitekijä työpaikoilla ja koen sortuvani siihen paljon itsekin. Huomasin myös, että punaiseen mielletyt stressitekijät kohtaavat parhaiten omieni kanssa ja vastaavasti sinisen vähiten. Luvussa 13 puhuttiin puolestaan motivaatiotekijöistä.

 

”Hänen perusominaisuutensa käyvät ilmi väreistä, mutta käyttäytymisen syyt löytyvät motivaatiotekijöistä.”

 

Motivaatiotekijöitä on useita: teoreettinen, käytännöllis-taloudellinen, esteettinen, sosiaalinen, yksilöllinen ja perinteinen. Omat vahvimmat motivaatiotekijät ovat sosiaalinen ja esteettinen, ja heikoimmat puolestaan teoreettinen ja perinteinen. Kirjassa avataan näitä käsitteitä tarkemmin.

 

Mielenkiintoista kirjassa oli myös kappale 11, jossa kirjailija kertoi omasta värityksestään ja käyttäytymisestään. Kuitenkin kirjan viimeinen kappale, numero 16, oli ehdottomasti itseäni kiinnostavin. Siinä esiteltiin Paul Herseyn ja Ken Blanchardin 70-luvulla kehittelemien ajatusten pohjalta malli, jossa pohjana ovat kaksi asiaa: sitoutuminen (will) ja osaaminen (skill). Sitoutumiseen sisältyy motivaatio ja itseluottamus, osaamiseen taidot. Tämän pohjalta on kätevää miettiä, miksi jokin tehtävä ei etene. Onko ongelma motivaatiossa, osaamisessa tai kenties itseluottamuksessa?

 

Vaikka meinasin jo lytätä koko kirjan, tätä esseetä kirjoittaessa ja muistiinpanojani tutkiessa huomasin, että jäi kirjasta kuitenkin jotakin käteen. Ei tosin niinkään enää niistä kuuluisista väreistä, mutta kaikesta muusta siinä ympärillä.