1.Kirjoituspäivämäärä: 3.9.2020  

2.Kirjapistemäärä: 2  

3.Teos: Ikigai – pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain

4.Kirjan kirjoittajat: Héctor Carcía & Francesc Miralles

5.Kategoria: Tiimioppijan matkaeväät 

 

Ikigai on japanilainen käsite, jonka voi kääntää tekemisen iloksi. Ikigai tuntuu olevan yksi selitys japanilaisten pitkäikäisyydelle, varsinkin Okinawan saarella. Tässä kirjassa kirjoittajat Héctor García ja Francesc Miralles lähtivät tutkimaan tätä kyseistä saarta ja sen asuttamia ikäihmisiä.

Kirjan tärkeimmän sisällön voisi tiivistää kirjoittajien laatimaan kymmeneen neuvoon, jotka he kuulivat Ogimin viisailta vanhuksilta:

 1. Älä jää eläkkeelle, vaan pidä itsesi toimeliaana. Jokaisen on hyvä kehittyä, luoda kauneutta, tehdä jotain arvokasta, olla hyödyksi muille, auttaa ja muovata pientä maailmaamme vielä varsinaisen työuran jälkeenkin.
 2. Ota rauhallisesti. Kiire heikentää elämänlaatua. Kun kiire unohtuu, aika ja elämä saavat uuden ulottuvuuden.
 3. Älä syö itseäsi täyteen. Myös ruoan suhteen vähemmän on enemmän. Jos haluaa pysyä pitkään terveenä, syöminen täytyy lopettaa ennen kuin vatsa on täysi.
 4. Vietä aikaa hyvien ystävien kanssa.
 5. Hoida itsesi kuntoon seuraaviin syntymäpäiviin mennessä. Jokainen tarvitsee päivittäistä liikuntaa kestääkseen aikaa. Liikkuessa elimistö myös erittää hyvää oloa tuottavia hormoneja.
 6. Ystävällisellä eleellä saa ystäviä ja rentoutuu itsekin. On hyvä nähdä epäkohdat, mutta ikinä ei saa unohtaa, mikä etuoikeus on elää juuri nyt tässä mahdollisuuksien maailmassa.
 7. Mene luontoon.
 8. Ole kiitollinen.
 9. Elä hetkessä.
 10. Seuraa omaa ikigaitasi. Sinussa on intohimo, ainutlaatuinen lahja joka tuo merkitystä elämääsi ja kannustaa sinua antamaan aina kaikkesi.

Kirjassa kirjoitettiin myös antihauraudesta. Libanonilaissyntyinen esseisti Nassim Nicholas Taleb selittää kirjassaan Antihauras, että ”hauras” tarkoittaa asiaa, ihmistä tai järjestystä, jota vaikeudet heikentävät. Sanat ”sitkeä” tai ”elinvoimainen” viittaavat asioihin, jotka kestävät kolhuja heikkenemättä, mutta missään kielessä ei ole sanaa, joka tarkoittaisi vahingosta vahvistuvaa asiaa. Tästä asiasta voisi Talebin mukaan käyttää termiä antihauras.

Kirjassa esitettiin kolme kohtaa, kuinka samaa käsitettä voisi hyödyntää normaalissa arjessa:

 1. Varmista selustasi

 

”Älä tyydy yhteen palkkaan, vaan pyri ansaitsemaan rahaa harrastuksillasi ja muilla töillä. Jos sinulla on vain yksi palkka, saatat jäädä tyhjän päälle.”

Ensimmäisessä kohdassa kerrottiin kuinka Japanin pitkäikäisten saarella Ogimissa tehtyjen haastatteluiden mukaan kaikilla vanhuksilla oli sekä päätoimi että sivutoimi. Useimmilla oli sivutoimena oma puutarha, jonka satoa he myivät paikallisella torilla. Myöskään ystäväpiirissä tai rakkaussuhteissa ei kirjan mukaan kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin, sillä ennen pitkää jotain poikkeavaa kumminkin tapahtuu.

 

 1. Pidä jalat maassa, mutta ota joissakin asioissa paljon pieniä riskejä

Tässä kohdassa esimerkkinä käytettiin finanssimaailmaa. Jos säästössä on 10 000 euroa, voi 9 000 euroa tallettaa esimerkiksi jollekin korkoa kasvattavalle säästötilille. Loput 1 000 euroa voi sijoittaa kymmeneen nuoreen kasvuyritykseen. Näistä yrityksistä kolme saattaa mennä konkurssiin, toiset kolme saattaa kärsiä pörssin arvon laskemisesta ja kahden sijoituksen arvo nousee. Tässä esimerkissä sijoitukset ovat tehneet 900 euroa voittoa, vaikka osa yrityksistä oli mennyt konkurssiin.

”Antihaurauden saavuttaa ottamalla pieniä riskejä, joista saattaa olla suurta hyötyä, ja välttämällä suuria vaaroja, joissa voi menettää kaiken.”

 1. Eliminoi haurastuttavat tekijät

Kolmannessa kohdassa käsiteltiin jokaisen ihmisen elämää haurastuttavia tapoja, ja kuinka näihin tapoihin voitaisiin vaikuttaa. Esimerkiksi uudenvuodenlupauksia tehdessämme otamme itsellemme jonkun uuden haasteen. Kirjan mukaan tehokkaampaa olisi listata ”eliminoitavia” asioita, jotka haurastuttavat elämää. Kirjassa näitä esimerkkejä oli: luovu välipaloista, maksa vähitellen velat pois, älä käytä liikaa aikaa ikäviin tehtäviin. Jokainen meistä löytää varmasti pienen pohdinnan tuloksena yllättävän paljon näitä haurastuttavia asioita.