Kirjoituspäivämäärä: 19.3.2020

Kirjapistemäärä: 2

Teos: Hyvin eletty

Kirjan kirjoittaja: Karita Sainio

 

Hyvin eletty

Hyvin eletty on Karita Sainion kirjoittama kirja, jonka hän itse kuvailee olevan jokaisen nykynaisen must-have-käsikirja. Kirja antaa käytännön vinkkejä, kuinka toimia vastuullisemmin elämän eri osa-alueilla. Osa-alueet koostuvat muodista, ruoasta, kauneudesta ja kodista. Kirja on kirjoitettu todellä ymmärrettävällä tavalla ja siinä on mukana inspiroivia tarinoita ihmisistä, jotka pyrkivät toiminnassaan vastuullisuuteen. Tarinat tekivät kirjasta paljon henkilökohtaisemman. Suosittelen myös lukemaan kirjan fyysisenä kirjana e-kirjan sijaan, sillä kirjan sivuja täysentävät toinen toistaan inspiroivammat kuvat.

Kirja sai pohtimaan, kuinka kyseenalaistamalla nykyisiä toimintatapojamme, voi keksiä uusia liikeideoita. Tai puolestaan herätellä vanhoja toimintamalleja eloon. Tuli mieleen tarina Arkivé Atelierin takaa, joka on vaatteiden ja jalkineiden huoltoon erikoistunut yritys. Yritys sai alkunsa siten, kun yrityksen perustaja Maria Manninen, joka on vaatesuunnittelija ja työskennellyt alalla vuosia, osti uudet laadukkaiksi luulemansa nahkakengät. Kengät eivät kuitenkaan kestäneet odotetulla tavalla ja Maria tajusi, kuinka iso vaikutus vaatteiden ja jalkineiden huollolla on niiden kestävyyteen. Maria huomasi, ettei netistä löytynyt juurikaan tietoa vaatteiden huoltamisesta ja hän alkoi kypsytellä ajatusta tiedon jakamisesta itse. Kahden vuoden työstämisen jälkeen aukesi Arkivé Atelier -nettisivusto ja instagram tili, joissa oli koottuna hoito-ohjeita erityyppisten vaatteiden ja jalkineiden hoitoon. Pian yrityksen toiminta laajentui, kun mukaan tuli Jenna Kiuru. He yhdistivät visionsa ja remontoivat aikaisemmat sivut uusiksi, joihin yhdistettiin myös vaatteiden huoltoon tarkoitettuja välineitä myyvä verkkokauppa. Tässäkin tapauksessa kyseenalaistamalla normaalina pidettyä toimintamallia, syntyi kannattava liiketoiminta, joka tekee hyvää niin ihmisille, kuin ympäristöllekin.

Kirjan käytännön vinkit vastuullisempaan toimintaan herätteli ajattelemaan, kuinka voisimme toimia vastuullisemmin kaikissa tekemissämme projekteissa ja muussa akatemian toiminnassa. Olemme tällä hetkellä suunnittelemassa osuuskuntamme huippuleiriä ja aloitamme pian suunnittelemaan huippuleiriin liittyvää projektiamme. Projekti on vasta suunnitteluvaiheessa, mutta haluamme toimia projektissamme vastuullisesti. Aiomme varmasti jollain tapaa hyödyntää edellä mainittua kyseenalaistamismallia tämänhetkisissä toimintatavoissamme.