Aikaansaamisentaika – Näin johdat itseäsi

Teos: Aikaansaamisentaika – Näin johdat itseäsi, 2018

Kirjailija: Satu Pihlaja

Linkitys: Itsensä johtaminen, 7005 Johtajuus

Pisteet:1

Kirjoittaja: Riikka Potkonen 30.11.2018

 

Toiminnalla on hyvä olla tavoite ja päämäärä, jotta siitä tulisi tehokkaampaa ja selkeämpää. Helpompaa on tehdä työtä, jolla on selkeä tavoite ja mitä innostusta herättävämpi tavoite on, sitä helpompaa se on saavuttaa. Luo tavoitteesi aina omien arvojesi mukaisesti ja positiivisen kautta. Pilko tavoitteesi, vaikka pienempiin osiin, jotta lähestyminen olisi helpompaa. Tee mielikuvaharjoitus siitä, kun olet saavuttanut tavoitteesi ja pohdi kuinka olet päässyt siihen pisteeseen. Tärkeää on suunnitella ja rajata tavoitteesi huolella.

Olen opinnoissani jo siinä pisteessä, että olen joutunut vakavasti pohtimaan opinnäytetyötäni, aihetta sekä itse prosessia. Tämän hetken ultimaattinen tavoitteeni onkin saada opinnäytetyö kunnialla ja ajallaan valmiiksi. Ulkoinen motivaation nostattaja on tietenkin ryhmäpaine. Opinnäytetyötiimit mitkä meillä akatemialla ovat käytössä luovat sopivaa painetta ja se, että näet missä vaiheessa muut ovat menossa saa sinutkin ponnistelemaan. Tsemppaamme toisiamme eteenpäin pitämään ajatukset kasassa ja aikataulussa sekä saamme toisiltamme uusia näkökulmia ja ideoita työn toteuttamiseen. Kokoonnumme noin 2 viikon välein opinnäytetyönohjaajamme kanssa kahvikupposen ääreen keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista. Ulkoisena motivaattorina toimii myös halu valmistua ajoissa ja saada työstä kunnioitettava arvosana.

Sisäinen motivaationi kumpuaa kiinnostuksestani tutkittavaa aihetta kohtaan. Työstä ei tule pakkopullaa, mikäli olet aidosti kiinnostunut aiheesta. Nyt kun itselläni alkaa opinnäytetyön otsikko jo hahmottumaan siihen suuntaan, että ei ole kuin hioa valmiiksi niin tavoitteeseen pääseminenkin tuntuu jo paljon yksinkertaisemmalta. Tiedän jo mistä haluan työni tehdä ja se on jo iso askel. Olen siis päässyt jo hipaisemaan kuuluisaa punaista lankaa.

On tärkeää nauttia matkasta tavoitteeseen ja tehdä siitä itselle mieluista. Niin kuin jo sanoin, jos opinnäytetyösi tekeminen tuntuu pakkopullalta, ei varmasti matka maaliin ole helpoimmasta päästä. Etsi itsellesi aihe, joka motivoi ja innostaa. Mikäli löydät sellaisen aiheen, löydät myös aikaa sen tekemiseen. ”Aloita pienestä, vaikka 15min päivässä ja huomaat että aikaa löytyy enemmänkin, koska se on mieleistä.” (Satu Pihlaja, aikaansaamisentaika, 2018).

Tavoite kannattaa määrittää tarkasti ja hyvin. Oletko tyytyväinen esimerkiksi opinnäytetyösi arvosanaan 3 vai 5? Luo mittareita sekä aikataulu, joita seuraat prosessin edetessä. Saavutat tavoitteen todennäköisemmin, mikäli sillä on tarkka aikaraja. Luo välivaiheita ja tarkastelupisteitä, jotta näet pysytkö aikataulussa. Opinnäytetyön tekemiseen voit esimerkiksi luoda projektisuunnitelman, jotta näet mitä sinun tulee tehdä mihinkin mennessä. Luo matalantason tavoitteita, jotka vievät sinut lopussa korkean tason tavoitteeseen, kuten siihen päivään, kun opinnäytetyösi on valmis ja olet poksauttelemassa kuohuvaa.

Ensimmäisenä tavoitteenani oli löytää kiinnostava aihe, seuraavana tavoitteenani oli luoda projektisuunnitelma ja tutustua saman kategorian aiheisiin Theseuksessa. Seuraavana vuorossa on paloitella pienempiin palasiin matkani kohti seminaaripäivää, josta muodostui yksi isoimmista välitavoitteistani. Pohdin mitä kaikkea minulla tulee olla tehtynä seminaaripäivään mennessä, sekä keinoja niiden saavuttamiseksi. Pilkon ne sitten pienemmiksi tavoitteiksi.

Hyvällä suunnitelmalla olet jo melkein valmis. Sen jälkeen ei tarvitse muuta kuin antaa mennä ja suorittaa.