Kirjoituspäivämäärä: 28.1.2020

Kirjapistemäärä: 2

Teos: Sanojen supervoima

Kirjan kirjoittaja: Vaalahti Martti

 

Tarinan voima

”He, jotka kertovat tarinoita, hallitsevat koko maailmaa” – Pohjois-Amerikan intiaanien sananlasku

Kokonaisuutena kiinnostavasta kirjasta itselleni käytäntöön vietäväksi jäi ennen kaikkea tarinan voima. Tarinat ovat ikivanha vaikuttamisen väline, joilla luodaan samaistumisen tunnetta. Samaistumisen tunne herättää kuulijassa empatiaa tarinaa kohtaan, jonka ansiosta he voivat tuntea samoja tunteita kuin tarinan kertojat.

Tarinat luovat arvoa ja tekevät asioista elämyksiä. Kuvitellaanpa vaikka matkamuistot, ne ovat tarinoita. Ilman tarinaa ne olisivat meille vain esineidä muiden joukossa, mutta tarinan avulla pelkkä esineen katseleminenkin vie meidät takaisin lomamuistoihin. Tätä samaa kaikki yritykset voisivat hyödyntää omissa tuotteissa tai palveluissaan. Asiakkaille ei riitä enää pelkät tuotteet tai palvelut, vaan he kaipaavat kokonaisvaltaisia kokemuksia, joita voidaan luoda juurikin tarinoiden avulla. Tarinan avulla tuotteesta tai palvelusta voidaan tehdä jopa elämys.

Pohdin, kuinka voisimme hyödyntää tarinallistamista meidän omassa osuuskunnassamme ja eri projekteissamme. Monella tiimiläisellämme on tässä vaiheessa opintoja paljon omia projekteja, eikä aikaa yhteisille asioille ole paljoa. Itseni mukaan lukien. Voisimme tarinallistaa osuuskuntamme ydintarinan, sen minkä takia osuuskunta Tekimö on olemassa. Tarinallistamisen avulla osuuskuntamme tarkoitus avautuisi jokaiselle tiimiläiselle.

Kirjan mukaan myös motivaatio ja tarina kulkevat käsi kädessä. Moni ihminen työelämässä tuntee työnsä merkityksettömäksi. Ilman tarinoita ihmiset kyllä toimivat ja tekevät, mutta vain sen, mikä on pakko. Vasta tarinansa tuntevat ihmiset ovat motivoituneita, päämäärätietoisia ja tehokkaasti johdettavissa. He ovat osa suurempaa ja katsovat luottavasti samaan suuntaan. He tietävät mistä tulevat, missä ovat ja minne he ovat matkalla. Näiden asioiden takia yrityksen on tärkeä saada jokainen yrityksessä työskentelevä osaksi samaa tarinaa.