Selviytymisopas: maailma muuttuu, näin jäät henkiin

Nämä kaksi kaveria ovat olleet suosikkejani jo useamman vuoden. Tv sarjat on katsottu jopa kahteen otteeseen. Pari vuotta sitten, lähdin kavereideni kanssa reppureissaamaan aasiaan. Tietämystä meillä paikoista missä käydä ei entuudestaan ollut, joten turvauduimme herrojen kirjoittamaan kirjaan, missä päin Aasiaa he olivat reissanneet. Teimme onnistuneen reissun seuraamalla heidän jalanjälkiään Thaimaassa ja Kambodzhassa.

Selviytymisopas kirjassa käytiin läpi, kuinka tulevaisuuden maailmassa selviydytään. Asiaa käsitellään hyvin monelta kantilta ja läpi käydään niin internet, populismi, seksi, robotisaatio, aineeton omaisuus, ruuan tulevaisuus kuin suomalaisuus. Kirjassa osia oli paljon ja kaikki olivat hyvin mielenkiintoisia kuunnella. Jokaisen osion lopussa esiteltiin kaksi vaihtoehtoista tulevaisuutta, jotka olivat utopia ja dystopia. Vertailukuvat olivat ääripäitä toisistaan, vaihtoehtoisia tulevaisuus skenaarioita. Hämmentävää oli huomata, miten erilaisiin skenaarioihin päästään omalla käyttäytymisellä ja kuinka meidän tulisi kiinnittää huomiota juuri tähän käyttäytymiseen, jotta tulevaisuuden kauhuskenaarioilta vältyttäisiin.

Kirja kokonaisuudessaan kertoi siitä, mitä taitoja tulevaisuuden työelämässä tullaan tarvitsemaan. Tarvitseeko sinun osata kieliä, kun tietokone hoitaa asian puolestasi? Tarvitseeko sinun olla hakkeri elääksesi? Selviätkö elämästä, jos osaat hyvin tehdä nettisivuja? Ammatteja on monia, mutta tulevaisuuden kannalta kannattaa harkita, että mihinkä panostaa. Elämme digilisaation aikaa ja koneet ovat viemässä työmme, mutta on asioita, joita koneetkaan eivät voi korvata. Meillä on hallussamme monta asiaa, joilla voimme kilpailla koneita vastaan. Niitä ovat mm. inhimillisyys, empaattisuus, uteliaisuus ja luovuus. Tärkeää on oppia niitä taitoja, jotka liittyvät epävakaassa muutosympäristössä selviämiseen, kuten esimerkiksi oppimaan oppiminen ja keinot hakea tietoa.